Melyek a csokoládé bizonyított, jótékony hatásai?
Az utóbbi évtizedekben számtalan nemzetközi vizsgálat bizonyította a csokoládé kiemelkedő egészségügyi hatásait!
* Kiemelkedő antioxidáns hatások
* Öregedési folyamatok lassítása
* Jó közérzet, frissesség biztosítása
*Szív és érrendszeri egészség: vérnyomásproblémák, érszűkület, érelmeszesedés, koleszterin szint szabályozás
* Stressztűrő képesség növelése, depresszió csökkentése
* Szellemi frissesség: memória, koncentráció javítása
* Bőrvédelem: bőrhidratáltság, uv. védelem, egészségesebb, rugalmasabb, "fiatalabb" bőr
* Köhögéscsillapítás, megfázásos tünetek csökkentése
* Fogyókúra: étvágycsökkentés, zsírégetés fokozása
Minek köszönhetőek a jótékony hatások?
A hatások a flavonoidok családjába tartozó flavanoloknak köszönhetőek:
Catechin
Epicatechin
Tartalmaz még:
Antocianidineket
Pro antocianidineket (OPC)
Mik azok a flavonoidok?
A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei már az általunk is megismertek vannak vagy ötezren és sok feladatuk között található, hogy a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, védik a növényt a kívülről jövő támadások (mikróbák, rovarok) ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok.
Mit jelent az ORAC érték?
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. Az ORAC érték megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát, hatékonyságát. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
Mennyi a napi ajánlott ORAC fogyasztás?
Térségünkben átlagosan kb.1500 ORAC a napi bevitel, az ajánlott napi 3000-5000 ORAC értékhez képest. A napi bevitelt 3.000 és 5.000 ORAC egység közötti mennyiségre kell emelni ahhoz, hogy a szövetek antioxidáns kapacitása szignifikáns mértékben megváltozzon.
Melyek a legmagasabb ORAC értékkel rendelkező élelmiszerek?
Gyümölcsök ORAC értéke 1 g gyümölcsre vetítve.Nyers kakaóbab 260
Mangosteen 198
Aszalt szilva 57,7
Mazsola 28,3
Fekete áfonya 24
Szeder 20,36
Eper 15,46
Málna 12,20
Szilva 9,49
Kékszőlő 7,39
Rózsaszín grépfrút 4,83
Dinnye 2,52
Alma 2,18
Körte 1,34
Mi történik a hatóanyagokkal a feldolgozás során?
A nyers kakaóbab a világ legnagyobb antioxidáns kapacitással, hatóanyaggal rendelkező növénye! A feldolgozás alatt kifejezetten az a cél, hogy a hatóanyagok jelentős részét megsemmisítsék, mivel azok igen keserűek. A feldolgozás végére a hatóanyagok 90%-a elveszik megsemmisül! A boltok polcain található csokoládé az így feldolgozott kakaóból készül, nagymennyiségű finomított cukrot, adalékanyagokat tartalmaz és magas a kalóriatartalma.
FORRÁS: http://choxcsokicsoda.mlap.hu/
kiegészitve:
a csontoknak a sok csokievés nem tesz jót.
|